Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Υπηρεσίες | Π.Ε. Καβάλας | Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας | Ανακοινώσεις | Ανακοίνωση σχετικά με την επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέχρι την Παρασκευή 24 Αυγ. 2012

Ανακοίνωση σχετικά με την επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέχρι την Παρασκευή 24 Αυγ. 2012

Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καβάλα: 24-8-2012
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ& ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ταχ.Δ/νση: Εθν. Αντίστασης 20
Ταχ. Κώδικας: 651 10
Πληροφορίες: Χ. Παπαδόπουλος'2510291364: fax : 2510291633
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. Π.Ε. Καβάλας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ανακοινώνει σχετικάμε την επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ότι μέχρι την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012,έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, συνολικά επτά (7) περιπτώσεις ασθενών με προσβολήτου Κεντρικού Νευρικού Συστήματος οφειλόμενες στον ιό που μεταδόθηκε από δείγματαμολυσμένων κουνουπιών, τόσο σε αστικές όσο και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχέςτων Δήμων Καβάλας και Νέστου, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει κυκλοφορία του ιού στιςπεριοχές αυτές.

 


Πιθανότητα μόλυνσης υπάρχει και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού.Εκτιμάται ότι η εμφάνιση νέων κρουσμάτων θα συνεχιστεί μέχρι και τον επόμενο μήνα όπου,ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αναμένεται ύφεση της επιδημίας.Λόγω της ήπιας (με τη μορφή μιας απλής εμπύρετης ίωσης) έως και ασυμπτωματικήςδιαδρομής της νόσου στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων που μολύνονται μετον ιό, είναι ευνόητο ότι ο παραπάνω αριθμός δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικόαριθμό μολύνσεων στο Νομό μας, ο οποίος θεωρείται ότι είναι πολλαπλάσιος αυτού πουκαταγράφεται. Η δε εικόνα που παρουσιάζει η επιδημία στην περιοχή μας είναι ανάλογη μεαυτήν που είχαν άλλοι Νομοί της Χώρας που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά τις επιδημίεςτου καλοκαιριού του 2010 και 2011.


Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας αλλά ούτε καιεφησυχασμού. Λόγω του κινδύνου για επιπλοκές που διατρέχουν κυρίως κάποιες κατηγορίεςατόμων (ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), οι πολίτεςθα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις μας για την τήρηση των μέτρωνατομικής προστασίας και αποφυγής από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπως και αυτέςγια την εξάλειψη των στάσιμων νερών που αποτελούν εστίες ανάπτυξής τους, στις αυλές καιγύρω από τις κατοικίες, αλλά και σε κάθε υπαίθριο χώρο κοινόχρηστο ή μη.


Το πρόγραμμακαταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης που ξεκίνησεστις αρχές του καλοκαιριού, συνεχίζει να υλοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας,με ψεκασμούς προνυμφοκτονίας τόσο στο φυσικό όσο και στο περιαστικό περιβάλλον καιεντείνεται με στοχευμένες ειδικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των ακμαίων στιςπροσβεβλημένες περιοχές, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχειδραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης του κοινού στο ζήτημα των κουνουπιώνήδη από τους προηγούμενους μήνες, με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε σχολεία και σεάλλους χώρους και με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, και θα συνεχίσει να το κάνει ώστε να υπάρχειέγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις ιστοσελίδες του ΚΕΕΛΠΝΟ(www.keelpno.gr) και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (www.pekavalas.eu) ή στατηλέφωνα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας: 2510291363-364, και 2510291358-359-360-366.